Oferte Ungaria

Ungaria

Ce poti vizita si face in Ungaria?

Obiective turistice

Ungaria

Bastionul Pescarilor

Care sunt cele mai populare regiuni din Ungaria?

Care sunt conditiile de intrare in Ungaria?

Alte informatii despre Ungaria

Asezare:
Europa centrala, vecina cu Romania, Serbia si Muntenegru, Croatia, Slovenia, Austria, Slovacia, Ucraina.

Suprafata:
93,030 km²

Clima:
Clima temperat-continentala cu ierni reci, umede, cu ceata si veri placute si calde. Temperatura medie anuala este de +10°C. Temperatura medie in vara este 27°C -32°C si in iarna intre 0°C si -15°C. Cea mai ridicata temperatura inregistrata: +36,7°C. In Budapesta au loc mari variatii de temperatura in functie de sezon: media este de -2,1°C in ianuarie si +21,2°C in iulie. Cantitati nesemnificative de precipitatii.

Istorie:
Pentru unguri, libertatea a fost intotdeauna bunul cel mai de pret. Ca ministru al afacerilor externe in acea perioada, Gyula Horn, a fost primul in Europa de est care a dat dovada de curaj, deschizand granitele tarii sale spre Vest, la 11 septembrie 1989. Din vechime, neamul maghiarilor a trebuit sa tina piept puterilor straine. Inca din 1526, cea mai mare parte a tarii a trecut sub ocupatia otomana. Dupa eliberarea finala de sub jugul turcesc (1699) Ungaria a devenit parte a monarhiei habsburgice, a Imperiului Austro-Ungar, dobandindu-si independenta in 1918, dupa primul razboi mondial, pierzand insa doua treimi din teritoriul sau in favoarea noilor state vecine. Condusa dictatorial de Horthy, Ungaria se aliaza in al doilea razboi modial cu Germania, iar dupa 1945 intra in sfera de influenta sovietica. In 1956, o revolta anticomunista a fost reprimata printr-o interventie militara a Moscovei Tancurile si trupele sovietice au inabusit cu forta eforturile natounii ungare de a-si redobandi libertatea. Cu toate acestea, in Ungaria nu a prins niciodata ideologia marxista rigida, cum s-a intamplat in cazul vecinilor din est. Sub conducere lui Janos Kadar, in 1968 Ungaria a inceput liberalizarea economiei. La 1 ianuarie 1988 ungurii au primit dreptul de a calatori liber peste granita. Primele alegeri multipartite libere au loc in 1990, moment in care a inceput si trecerea la economia de piata. Membra a NATO din 1999, Ungaria adera la UE in 2004.

Economie:
In timpul regimului comunist, Ungaria a cunoscut o perioada de industrializare fortata, dar sistemul industrial creat s-a dovedit a fi invechit si deficitar. In urma schimbarilor din Europa de Est multe intreprinderi industriale si-au pierdut piata sigura, ceea ce a dus la scaderea brusca a produsului intern brut. In acest timp s-au efectuat investitii pe scara larga in domeniul industriei de masini, vehicule si in industria electronica si chimica, astfel incat comertul extern al Ungariei se bazeaza in mare parte pe relatiile cu tarile Uniunii Europene. La mijlocul deceniului a fost introdus un program de austeritate care a contribuit la o dezvoltare rapida a economiei. Agricultura: culturi de vita de vie, porumb, grau, cresterea porcinelor. Turismul a devenit o ramura importanta, mai ales in regiunea Balaton si zonele montane impadurite, care sunt cautate de vanatorii straini.

Clima:
Clima temperat-continentala cu ierni reci, umede, cu ceata si veri placute si calde. Temperatura medie anuala este de +10°C. Temperatura medie in vara este 27°C -32°C si in iarna intre 0°C si -15°C. Cea mai ridicata temperatura inregistrata: +36,7°C. In Budapesta au loc mari variatii de temperatura in functie de sezon: media este de -2,1°C in ianuarie si +21,2°C in iulie. Cantitati nesemnificative de precipitatii.

Populatie:
10,076,581

Limba:
Maghiara

Moneda:
Forint (HUF)

Fus orar:
+1 ora GMT

Etnii:
Unguri 93%, romi 5%, germani 1.2%, romani 0.8%, slovaci 0.4%, croati 0.2%, sarbi 0.2%, ucrainieni 0.1%.

Religii:
Catolicism 67,5%, protestantism 22%, ortodoxism.

Gastronomie:
Mancarea traditionala ‘gulas’ este o trasatura specifica bucatariei maghiare. Mancarea de aici este in general picanta (multe mancaruri contin ardei iute, piper negru si ceapa), iar ciorbele contin fie carne de porc, fie de vita, de ex. ‘porkolt’. Cateva mancaruri tipice: halaszle (supa de peste), toltott kaposzta (varza umpluta), husleves (supa de carne), dobos torta (straturi subtiri depiscot cu creme de ciocolata intre ele, acoperit cu caramel si nuci), palacsinta (clatite umplute), vanilias kifli (croissant cu vanilie), ciganypecsenye (friptura tiganesca), kolbasz (carnat condimentat du paprika), hurka (mezel din ficat si orez), paprikas de pui, hideg meggyleves (sirop de visine). Puteti savura cele mai alese bucate in renumitul restaurant ‘Gundel’ din Budapesta (probabil cel mai scump restaurant din Ungaria).