Oferte Marea Britanie

Marea Britanie

Care sunt cele mai populare regiuni din Marea Britanie?

Care sunt conditiile de intrare in Marea Britanie?

Alte informatii despre Marea Britanie

Asezare:
Europa de Vest, insula in nordul Oceanului Atlantic. Este cea mai mare si mai populata (reprezinta 83% din populatia totala) tara din Regatul Unit al Marii Britanii. Se invecineaza la nord cu Scotia si la vest cu Tara Galilor. In rest este inconjurata de Marea Nordului, Marea Irlandei, Oceanul Atlantic si Canalul Englez.

Suprafata:
130,395 km²

Clima:
Temperat-oceanica, datorita curentilor calzi din Atlantic. Ploua abundent tot timpul anului. Se intampla rar insa ca temperaturile sa scada sub -5°C sau sa creasca peste 30°C. Temperaturile medii in intreaga tara variaza intre 4°C iarna si 18°C vara.

Istorie:
Anglia s-a format ca tara in secolul X si si-a primit numele de la “anglii”, poporul germanic care s-a stabilit pe teritoriul tarii in secolele V si VI. A fost atat sub ocupatie romana cat si franceza, aceste doua marii civilizatii lasandu-si amprenta asupra culturii engleze. Initial Anglia era termenul geografic pentru a descrie teritoriul Britaniei ocupat de Anglo-Saxoni, si nu numele unei natiuni. Abia in 886 s-a fondat Regatul Angliei cand Alfred cel Mare a eliberat tara de sub dominatia daneza si s-a proclamat rege. Cea mai mare putere maritima si economica a secolului al 19-lea, Marea Britanie a jucat un rol important in dezvoltarea democratiei parlamentare, a literaturii si stiintei. La apogeul sau, Imperiul Britanic se intindea pe un sfert din suprafata globului. Cele doua razboaie mondiale ale secolului al 20-lea au slabit considerabil puterea Marii Britanii. Britanicii au motive intemeiate sa fie mandrii: din anul 1066 nici un cuceritor strain nu a ocupat insula. Englezii au fost intotdeauna capabili sa faca fata dusmanilor externi, dar au trebuit sa se confrunte permanent cu serioase probleme interne. Industralizarea Europei a inceput in Anglia. Cu toate acestea, anii 1950-1970 au fost marcati de regres economic: structurile invechite si absenta modernizarilor au provocat crize si au dus la saracirea regiunilor industriale din centrul si nordul tarii. Politica liberala aplicata de primul-ministru Margaret Thatcher in anii ’80 a accentuat marile contraste sociale deja existente. Acum Anglia este o natiune europeana moderna si prospera. Marea Britanie este membra a consiliului de securitate al Natiunilor Unite, membru fondator al NATO si al Commonwealth. Desi este membra a Uniunii Europene, Marea Britanie nu a aderat la Uniunea Monetara Europeana si si-a pastrat moneda nationala. Anglia are inca o problema serioasa: Irlanda de Nord. Aici se desfasoara un razboi civil intre minoritatea catolica, care doreste unirea cu Republica Irlanda, si majoritatea protestanta, care prefera sa ramana alaturi de Marea Britanie si este sprijinita de britanici si de fortele lor armate. Conflictul dureaza de decenii si reizbucneste , de fiecare data, cu forte proaspete.

Economie:
Industria: electrotehnica si electronica, chimica si petrochimica, de autoturisme, aviatica si cosmica. Agricultura: culturi de grau, de cartofi, de fructe si legume, de hamei. Cresterea animalelor (cel mai mare crescator de oi din UE), pescuit.

Clima:
Temperat-oceanica, datorita curentilor calzi din Atlantic. Ploua abundent tot timpul anului. Se intampla rar insa ca temperaturile sa scada sub -5°C sau sa creasca peste 30°C. Temperaturile medii in intreaga tara variaza intre 4°C iarna si 18°C vara.

Populatie:
50,431,700

Limba:
Engleza (oficiala), galica, irlandeza, welsa.

Moneda:
Lira britanica (GBP)

Fus orar:
0 ore fata de GMT

Etnii:
Britanici (englezi, scotieni si galezi) si irlandezi, altii

Religii:
Protestantism 90%, catolicism 7%, altii

Caracteristici popor:
Englezii sunt neobisnuit de politicosi, atat fata de straini, cat si fata de compatrioti, si au un simt al umorului aparte. Englezii sunt individualisti, insa familiile engleze gazduiesc cu placere oaspeti neasteptati.

Transport:
In marile orase mijloacele cele mai utilizate sunt metroul si autobuzul. Numai aici veti putea calatori in faimoasele autobuze rosii cu doua etaje ‘double-decker’.

Gastronomie:
Renumitul mic dejun englezesc copios: paine prajita, oua prajite, carnat, ciuperci prajite, budinca neagra (un fel de mezeluri preparate cu sange), fasole, cartofi. Au diferite preparate din carne tocata, porc, rinichi, peste si multe alte delicatese interesante.

Mergi inapoi la sectiunea