Oferte Israel

Israel

Care este topul hotelurilor din Israel?

498 rezultate gasite
498 rezultate gasite

Ce poti vizita si face in Israel?

Obiective turistice

Israel

O excursie de neuitat in Israel

Care sunt cele mai populare regiuni din Israel?

Care sunt conditiile de intrare in Israel?

Alte informatii despre Israel

CAPITALA: Ierusalim (in 1950 parlamentul israelian a proclamat Ierusalimul capitala. Dar majoritatea tarilor nu recunosc acest statut si si-au pastrat ambasadele in Tel Aviv). PROBLEME DE MEDIU: Israel este o tara bine dezvoltata, cu acces la apa curata. Dar apa se gaseste cam greu si de aceea au loc multe conflicte cu tarile vecine. Campurile de legume sunt irigate, desi apa este limitata. Poluarea marina a fost limitata de legislatie. Poluarea aerului inca este o mare problema, din moment ce gazele de esapament nu sunt filtrate.

Asezare:
Orientul mijlociu, se invecineaza cu Marea Mediterana, Egipt, Iordania, Siria si Liban.srael poate fi impartit in cinci parti topografice: Muntii Galilei, Campia Esdraelon, campiile de pe coasta, dealurile Iudaice si Dealurile Galilee domina partea de N a Israelului, la baza lor aflandu-se Campia Esdraelon. Negevul este o regiune de desert, in partea de sud a Israelului.

Suprafata:
22,145 km²

Clima:
Nordul Israelului are ierni blande, umede si veri lungi si calde. In sud este desertul Negev, care ocupa 60% din suprafata. Deoarece Israelul este foarte insorit, apa menajera este incalzita cu energie solara. Temperatura medie la Eilat este de 16°C in ianuarie si 32°C in iulie. Cifrele pentru haifa sunt 14°C si 28°C, iar pentru Ierusalim, aflat la o inaltime de 557 m, cifrele sunt 9°C si 24°C.

Istorie:
In Palestina patrund in secolul al XIII-lea ien triburile semite ale israelitilor care pun bazele unui regat independent (cca 1029 ien), ajuns la apogeul stralucirii si expansiunii sale in vremea regelui Solomon (965-928 ien). Dupa secole de divizare si stapanire straina, in secolul 2 ien ia nastere un regat iudeu elenistic de sine statator, care va intra ulterior in sfera de influenta a Romei. In 634 Palestina este ocupata de arabi, iar in Evul Mediu va fi \"Tara Sfanta\", motiv de razboi intre crestini si musulmani - si pentru unii si pentru ceilalti, Ierusalimul fiind oras sfant. Parte a Imperiului Otoman, ocupata de Marea Britanie in 1917, Palestina este impartita, in baza hotararii Adunarii Generale a ONU, in doua state - arab si israelian (1947). Israelul isi proclama independenta in 1948, insa refuzul Ligii Arabe de a recunoaste decizia ONU duce la o serie de razboaie in care, succesiv, Israelul i-a invins pe arabi fara a se reusi eliminarea tensiunilor dintre cele doua parti. Pe 25 aprilie 1982, Israelul s-a retras din Sinai ca urmare a tratatului de pace dintre Israel si Egipt semnat in 1970. Disputele teritoriale si alte dispute cu Iordania au fost rezolvate in 1991 ca urmare a tratatului de pace dintre Israel si Iordania. Pe 25 mai 2000, Israelul si-a retras trupele din sudul Libanului, pe care il ocupa din 1982. In continuare se fac demersuri prin care sa se ajunga la o intelegere bilaterala intre Israel si Palestina (stat autoproclamat in 1988).

Economie:
Export: masinarii si echipamente, diamante, chimicale, textile, produse agriculturale si metale. Parteneri de export: SUA, tarile din UE, Japonia. Resurse naturale: bronz, potasiu, sulfur, nisip, cantitati limitate de gaze naturale

Clima:
Nordul Israelului are ierni blande, umede si veri lungi si calde. In sud este desertul Negev, care ocupa 60% din suprafata. Deoarece Israelul este foarte insorit, apa menajera este incalzita cu energie solara. Temperatura medie la Eilat este de 16°C in ianuarie si 32°C in iulie. Cifrele pentru haifa sunt 14°C si 28°C, iar pentru Ierusalim, aflat la o inaltime de 557 m, cifrele sunt 9°C si 24°C.

Populatie:
7,047,001

Limba:
Ebraica (limba oficiala), Araba folosita ocazional de minoritatea araba, Engleza este cea mai folosita limba straina.

Moneda:
shekelul israelian ILS (1 shekel contine 100 agoroti).

Fus orar:
+2 ore GMT

Etnii:
Evrei 80.1% (nascuti in Europa sau America 32.1%, nascuti in israel - born 20.8%, nascuti in Africa 14.6%, nascuti in Asia 12.6%), alte grupuri etnice 19.9% (majoritatea arabi).

Religii:
Evrei 80.1%, Musulmani 14.6%, Crestini 2.1%, alte religii 3.2% Sarbatori: Deoarece calendarul evreiesc este bazat pe standardul lunar, datele cad diferit decat de pe cel solar. Luna lui Tishrei, care este in septembrie sau octombrie, incepe cu Rosh Hashanah ( care inseamna capul anului in ivrit), anul nou israelian. Yom Kippur, in a zecea zi dupa Tishrei, este cea mai sfanta sarbatoare din religia mozaica, cand nici macar apa nu este permisa. Festivalul de o saptamana, Succot, incepe in a 15-a zi dupa Tishrei. A saptea zi de Succot este ultima zi cand evreii mai pot sa-i ceara iertare lui Dumnezeu. Hanukkah, stiut ca Festvalul Luminilor, este sarbatorit in decembrie. Se dau cadouri si o ceremonie speciala este tinuta in jurul unui candelabrum numit menorah. Pesach este sarbatorit la sase luni lunare si doua saptamani dupa Rosh Hashanah. O cina speciala se prepara de Pastele evreiesc, numita Seder.

Transport:
Autobuzele, trenurile si masinile sunt dezvoltate in Israel. Taxiurile Sherut sunt foarte convenabile deaorece pot transporta sapte oameni pe o ruta fixa la un pret convenabil. In toate orasele, in afara de Haifa, transportul in comun este inchis de sarbatorile religioase. Israelul are un sistem de comunicatii foarte dezvoltat. Are 30 de ziare zilnice.

Gastronomie:
Isrealienii au o varietate de mancaruri, adoptate din diferite culturi. Unele dintre cele mai cunoscute mancaruri sunt felafel (chiftele de pasta de pui prajit) servit cu paine si salata; kebab, tshulnt (tocanita traditionala), burekas (placinte umplute cu branza si spanac). Pestele Gefilte, un preparat din peste prajit introdus Israelului de catre evreii est-europeni, este cel mai cunoscut printre populatia Israelului. Majoritatea restaurantelor au ca specialitate pestele.