Oferte Irlanda

Irlanda

Care este topul hotelurilor din Irlanda?

619 rezultate gasite

Druids Glen Resort  

Newtown Mount Kennedy, Irlanda, Irlanda  

619 rezultate gasite

Care sunt cele mai populare regiuni din Irlanda?

Care sunt conditiile de intrare in Irlanda?

Alte informatii despre Irlanda

Asezare:
Vestul Europei, in nordul Oceanului Atlantic, având doar un vecin terestru, respectiv Regatul Unit (Irlanda de Nord).

Suprafata:
70,273 km²

Clima:
Deşi este situata la latitudini mari, Irlanda are o clima blânda, datorita influentei curentului cald al Atlanticului de Nord. Calea maselor de aer nu este tăiata de munţi foarte inalti de aceea in afara teritoriilor din est unde clima este mai secetoasa, peste tot se intalneste clima umeda, ploioasa. Se inregistreaza in medie pana la 200 zile ploioase pe an. Temperaturile medii anuale: in iulie intre +15°C si +17°C, iar in ianuarie intre +4°C si +6°C.

Istorie:
Triburile celtice s-au stabilit in Irlanda in secolul al IV-lea i.Hr. Micile state feudale irlandeze resping, in secolele VIII-XI, incercarile vikingilor de a se stabili durabil pe insula. Istoria Irlandei este de fapt cronica luptelor cu englezii, precum si a conflictului strans legat de acestea, dintre catolici si protestanti. Vecinatatea cu puternica Marea Britanie a fost blestemul irlandezilor, precum si cauza inapoierii si a saraciei tarii. In 1711 regele Henric II proclama suveranitatea statului englez asupra Irlandei, care va dura mai multe secole. In timpul primului razboi mondial, patriotii irlandezi declanseaza, in 1916, o rascoala antibritanica, proclamand independenta Irlandei, dar sunt infranti de armata engleza. In 1919, Adunarea Constituanta de la Dublin proclama independenta Irlandei, care primeste in 1921 statutul de dominion (exceptie face Ulsterul - Irlanda de Nord de astazi). Acceptarea acestui acord a declansat o puternica criza interna, care a culminat cu un razboi civil. In 1937, Irlanda se declara independenta si suverana, iar in 1949 paraseste Commonwealth-ul. Conflictul continua si astazi: majoritatea protestanta din Ulster nu accepta guvernul catolic al Republicii Irlanda, iar minoritatea catolica ii trateaza pe englezi ca pe niste ocupanti. Irlandezii din sud viseaza la unificarea insulei, dar catolicii conservatori nu sprijina acest deziderat. Neutra in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Irlanda devine membra a ONU in 1955, iar in 1973 a CEE. Problemele cu care Irlanda se chinuie in prezent sunt: casele in paragina din satele abandonate sunt dovada saraciei insulei si a migratiei populatiei catre marile orase. Irlandezii isi cauta de multa vreme norocul peste hotare. Ei alcatuiesc o comunitate numeroasa in Statele Unite (40 de milioane de descendenţi), unde joaca un rol important in viata sociala. Celebrul presedinte John F. Kennedy era de origine irlandeza. Dupa discutii lungi si numeroase referendumuri, avortul continua sa ramana interzis in Irlanda.

Economie:
Industria: este foarte importanta industria alimentara, in multe localitati existand fabrici de prelucrare a carnii si a laptelui, si fabrici de bere. Este dezvoltata industria textila si a construcţiilor de maşini mici, industria chimica (firelor sintetice), industria masinior de birotica si a calculatoarelor. Guvernul irlandez cu ajutorul unor stimulente financiare impulsionează investitiile străinilor, de exempu in industria filmului. Agricultura irlandeza are un randament foarte ridicat si este specializata in cresterea animalelor, indeosebi ovine si bovine. De altfel, Irlanda detine unul dintre primele locuri pe glob la ovine si bovine raportate la numarul locuitorilor. Turismul constituie principala sursa de venit a tarii, este foarte activ mai ales in Dublin, si de-a lungul coastei vestice in apropierea oraselor Killarney si Galway. Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti.

Clima:
Deşi este situata la latitudini mari, Irlanda are o clima blânda, datorita influentei curentului cald al Atlanticului de Nord. Calea maselor de aer nu este tăiata de munţi foarte inalti de aceea in afara teritoriilor din est unde clima este mai secetoasa, peste tot se intalneste clima umeda, ploioasa. Se inregistreaza in medie pana la 200 zile ploioase pe an. Temperaturile medii anuale: in iulie intre +15°C si +17°C, iar in ianuarie intre +4°C si +6°C.

Populatie:
4,234,925

Limba:
Engleza este in general folosita, irlandeza fiind vorbita in asezarile din vest .

Moneda:
Euro (EUR)

Fus orar:
0 ore GMT

Etnii:
Celti, englezi

Religii:
Romano - Catolici 91.6%, biserica Irlandeza 2.5%, alte religii 5.9% (1998) Poporul irlandez este catolic din secolul al IV-lea,cand a fost crestinat de Sfantul Patrick. Sute de ani catolicii irlandezi au fost persecutati de biserica protestanta a Marii Britanii.

Caracteristici popor:
Despre irlandezi se spune ca sunt incapatanati si mandri, iar dezvoltarea economica rapida din ultimii ani a facut ca Irlanda sa capete supranumele de “tigrul celtic”. Cu cat cunosti mai bine Irlanda, cu atat locuitorii sai sunt mai greu de inteles: sunt impotriva divorturilor si avorturilor, dar in acelasi timp aleg drept presedinte al statului o feminista cu vederi liberale.

Gastronomie:
Bautura nationala a irlandezilor este berea Guinness, bruna si tare.