Oferte Chile

Chile

Care sunt cele mai populare regiuni din Chile?

Care sunt conditiile de intrare in Chile?

Alte informatii despre Chile

CAPITALA: Santiago este capitala statului Chile si cel mai mare oras. Santiago de Chile, capitala tarii, este al patrulea oras ca marime din America de Sud, dupa Buenos Aires, Rio de Janeiro si Sao Paolo. Este sediul guvernului, al presedintelui republicii, al institutiilor guvernamentale si de invatamant; puternic centru industrial si cultural, Santiago concentreaza peste o patrime din populatia totala a tarii. Este situat in Valea iar din punct de vedere administrativ face parte din Regiunea Metropolitana Santiago. Desi Santiago este capitala, Congresul National isi tine sedintele in Valparaiso. Raul Mapocho, care traverseaza orasul de la nord-est la sud-vest, taind Valea Centrala, este contaminat de deversarile industriale si rezidentiale nefiltrate si de minele de cupru din amonte (exista cateva mine de cupru in Anzi, la est de Santiago). Guvernul a adoptat recent o lege care obliga industria si guvernele locale sa proceseze toata apa reziduala pana in 2006. Poluarea fonica pe strazile principale este ridicata, in special datorita nivelului ridicat de zgomot generat de autobuzele diesel. Camioanele si autobuzele diesel sunt de asemenea contribuabili importanti la smogul din timpul iernii. Santiago este deservit de Aeroportul International Arturo Merino Benitez.

Asezare:
Chile este situata in America de Sud, ocupand o portiune lunga si ingusta de coasta intre Muntii Anzi si Oceanul Pacific. Are de la nord la sud o lungime a coastei de 4.270 km, aproape 2.650 mile, dar latimea medie nu depaseste 180 km. Arhipelagurile se extind pe coasta sudica a coastei chiliene de la insula Chile pana la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. Printre aceste arhipelaguri si insule cele mai importante sunt: arhipelagul Chonos, insula Wellington, portiunea vestica a Tierrei del Fuego, insulele Juan Fernandez, insulele estice. Chile de asemenea detine o sectiune din Antarctica. Capitala orasului si cel mai mare oras este Santiago.

Suprafata:
756.960 km²

Clima:
Temperata; desertica in nord; Mediteraneana in regiunea centrala; racorosa si umeda din sud

Istorie:
Inainte de invadarea spaniolilor in secolul 16, partea de N din Chile a fost dominata de catre Incasi, in timp ce Indienii Araucanieni (se mai numesc si Mapuches) dominau partea centrala si partea de S din Chile. Chiar daca Chile si-a castigat independenta in 1810, victoria asupra spaniolilor nu a fost castigata pana in 1818. In Razboiul Pacific (1879-1883), Chile a invins Peru-ul si Bolivia si a castigat regiunile nordice de astazi. Forma de guvernamant Marxista, condusa de Salvador Allende, a fost rasturnata in 1973 printr-o lovitura militara condusa de Augusto Pinochiet, care a condus tara pana in 1990, cand a fost ales un presedinte. Stabilitatea politicii economice, s-a mentinut din anii 1980, a contribuit la cresterea stabila, reducerea ritmului de saracie cu peste 50% si a securizat obligatia Chile-ului de a pastra o forma de guvernamant democratica si reprezentativa. Independenta obtinuta la 18 Septembrie 1810 in fata Spaniei.

Economie:
Chile este cel mai mare producator de cupru din lume, Chuquicamata fiind cea mai mare mina de suprafata din lume, care intretine un oras intreg cu circa 30.000 de locuitori. Aproximativ 7% din suprafata terenului este intrebuintata in agricultura si inca 16 procente pentru pasunat, in principal in zona mediteraneana centrala. 12% din suprafata tarii este impadurita mai ales in partea de sud unde lemnul este exploatat comercial, iar in partea de nord circa 1% din forta de munca este angajat in pescuit, in principal de sardele si ton.

Clima:
Temperata; desertica in nord; Mediteraneana in regiunea centrala; racorosa si umeda din sud

Populatie:
16,598,074 locuitori

Limba:
spaniola

Moneda:
peso

Fus orar:
UTC -4

Etnii:
Albi si Albi-Amerindieni 95%, Amerindieni 3%, altii 2%

Religii:
89% romano catolici, 11 % protestanti

Caracteristici popor:
Chilienii sunt extravertiti, emotionali, umani, intuitivi, respectuosi, vorbareti, au personalitate, sunt demni si sensibili. Chilienii au multe trasaturi pozitive, dintre care deloc lipsit de importanta este faptul ca sunt cei mai bun-platnici dintre toti sud-americanii. Sunt bine educati, foarte loiali o data ce i-ai castigat de partea ta si au o conceptie pragmatica despre a face afaceri in mod inteligent. Desi la inceput nu sunt prea directi si isi ascund opiniile, se deschid ca prin farmec o data ce au stabilit relatii de prietenie cu cineva. Sunt niste interlocutori elocventi si buni ascultatori. Mandria nationala este o constanta a existentei lor, insa respecta istoria si realizarile altor popoare, in special ale celor europene.

Transport:
Asezarea tarii pa coasta Oceanului Pacific a facut ca transportul oceanic sa devina unul foarte important, principalele porturi fiind Valparaiso, Arica, Antofagasta, Conception, Puerto Montt si Punta Arenas. Exista 8.200 km de cale ferata si 80.000 km de drumuri, din care numai 10.500 km sunt pavati. Soseaua Nationala Panamericana se intinde din Puerto Montt pana in Peru, iar alte drumuri insemnate leaga santiago si Valparaiso de orasele apropiate din Chile, prin Antofagasta trecand o importanta linie de cale ferata care face legatura intre Argentina si Bolivia.

Gastronomie:
Chile este faimoasa si pentru vinurile sale. Conquistadorii au plantat vita de vie aici inca din secolul 16, iar Carmenere este un vin ce nu poate fi degustat decat in acest colt de lume. Una dintre cele mai importante zone viticole ale tarii este situata langa Valea Maipo si cuprinde o serie de firme specializate in productia de vinuri importante precum Concha y Toro, Santa Rita, Santa Carolina, Cousino Macul.

Mergi inapoi la sectiunea