Castle Hotel Daniel din Baraolt

Baraolt, Covasna, Transilvania, Romania

Completeaza data de plecare, numarul de persoane si varstele pentru a verifica preturile si disponibilitatea la hotelul Castle Hotel Daniel.

Detalii cazare

Localizare:
Castelul Daniel din Talisoara se afla pe locul conacului inferior al familiei. Castelul cu sculpturile renascentiste (perioada tarzie), ornamentele baroce si extinderile clasiciste reprezinta una dintre cele mai spectaculoase monumente ale regiunii Baraolt. Ansamblul de cladiri este inconjurat de un gard de piatra, intrarea facandu-se prin poarta situata in directia nord-est. In partea de sud se poate observa parcul imens, cat si fatada care cuprinde emblemele castelului.

Istorie:
Istoria castelului poate fi impartita in sase etape. Prima amintire scrisa dateaza din 1580, amintind de conacul nobil al familiei Daniel. Cel mai probabil, cele mai antice parti ale cladirii dateaza tot de la sfarsitul sec. XVI, deoarece cele doua incaperi ale cladirii principale, cat si subsolul acestora, difera in grosime. A doua etapa de constructie, conform lui Keopeczi Sebestyen Jozsef, dateaza din 1646, fapt atestat si de tabloul din piatra cioplita care poarta emblema familiei Daniel.

Castelul s-a degradat in timpul invaziei tatare din 1661, iar in timpul cruciadelor purtate de lobonti, castelul a suferit si mai multe ravagii. Lucrarile de restaurare din 1723 erau atestate de un tablou din piatra cioplita, despre care Orban Balazs aminteste in publicatia operei sale intitulate Descrierea Tinutului Secuiesc. A treia etapa a lucrarilor de construire se considera a fi realizata la inceputul sec. XVIII. Proprietarul de pe vremea aceea, Daniel Istvan (1684-1774), a construit loggia cladirii principale, o loggie renascentista, aflata pe stalpuri de sustinere, ornamentate cu frunze de acanta, pe care aparea inscriptionat anul 1745, respectiv emblema si numele lui Daniel Istvan si a sotiei sale, Pekry Polixenia. La sfarsitul sec.XVIII, Daniel Elek (1759-1812) a efectuat alte modificari asupra edificiului. In 1797 s-a finalizat aripa castelului cu patru camere la subsol si tot atatea la etaj, si tot atunci si-au gasit locul sculpturile renascentiste.

Cu ocazia celei de a patra etape a lucrarilor de reconstructie, in anul 1853, din initiativa lui Daniel Gabor (1824-1915), s-a construit aripa de nord a castelului, in stil clasicist. Intre 1920-1922, in cea de-a cincea etapa, s-au efectuat modificari pe scara larga. Proprietarul de pe vremea aceea, Daniel Ferenc (1887-1976), a atasat un turn rotund la aripa din sud-vest. Ultima restaurare s-a realizat in anul 1937, cand dupa planurile arhitectului Keopeczi Sebestyen Jozsef, s-a construit cladirea atasata la partea de vest a aripii castelului, respectiv prispa neorenascentista dinspre curte. Restaurarea ansamblului de cladiri s-a realizat in anii 1575, 1650, 1703, 1853 si 1937. In 1949 castelul s-a nationalizat si a fost transformat in sediul intreprinderilor agricole de stat. Castelul a fost restaurat intre anii 1981-1984, dupa care a gazduit sediul Primariei Varghis si sediul de politie al comunei.

Cea mai veche parte a ansamblului, cele doua incaperi cu pereti mai grosi ale cladirii principale, sala cu tavan plan si incaperea prevazuta cu bolta casetata, dateaza de la secolului XVI. In sec. XVII, conacul s-a marit cu mai multe incaperi, pe partea vestica. Probabil, tot atunci s-a construit si coridorul de aparare situat in partea de nord, astazi fiind incorporat in blocul cladirii. Un ancadrament situat pe fatada sudica, prezinta emblema familiei, o lebada, sagetata prin gat, impreuna cu initiala D si inscriptia anului 46', face deasemenea referire la o constructie ulterioara. Cel mai spectaculos element structural al castelului il constituie porticul cu arcade situat in partea de sud.

Arcadele loggiei, acoperite cu bolti in cruce, se sprijina pe stalpi de andezit rosu, ornate cu motive vegetale, respectiv pe mijlocul stalpilor, cu coronament arcuit. In prezent, loggia se afla intre rezalitele in stil baroc din colturile cladirii principale. Pe fatada sudica a cladirii istorice se pot observa piese sculptate in stil renascentist (perioada tarzie).

In 1797 se realizeaza aripa etajata a palatului si acoperisul mansardat al cladirii principale. Cele doua cadre de usi, aflate la parterul aripii, amintesc de sculpturile renascentiste (perioada tarzie). Pe pervazul sculptat in stil renascentist, aflat in partea dinspre gradina, se observa initiala D si inscriptia anului 1650. Intre ferestrele in forma de arc ale etajului s-a zidit un blazon cioplit din gresie care poarta inscriptia anului 1745 si blazonul dublu Daniel-Pekry, cu ornamente vegetale.

In prelungirea coltului aripii sud-vestice a castelului, s-a construit un bastion rotund, care prezinta caracteristicile stilului clasicist. Un bastion rotund s-a atasat si la coltul nord-estic al aripii construite in stil clasicist, iar la nord o clopotnita. Din mobilierul original al castelului s-a pastrat doar un mic dulapior, executat de Haaz Rezso, care in prezent se gaseste in sala vanatorilor.

Drept de proprietate: dupa ce Daniel Ferenc si copii acestuia au solicitat restituirea castelului si a domeniului lor, cladirea a fost cumparata de Consiliul Local al orasului Esztergom (Strigoniu), din Ungaria.

Camere:
In acest moment, camerele castelului sunt impartite in trei categorii, deluxe, superior si standard. Camerele standard pot fi twin sau matrimoniale. Cele 20 de camere se afla in doua cladiri alaturate (aprox 20 m distanta) pe o singura proprietate: Castelul Daniel (monument istoric) cu 8 camere si Castelul Mic cu inca 12 camere. 

Restaurantul:
Restaurantul unitatii functioneaza la parterul Castelului Mic si deocamdata (din cauza situatiei COVID-19) functioneaza in circuit inchis, doar pentru oaspetii cazati. In restaurant servirea se face a la carte. Tot in subsolul Castelului Mic functioneaza si Cellarium Slow Down SPA. La etajul Castelului Daniel se afla de o sala de aproximativ 50 mp, echipata pentru seminarii/conferinte.

Things to do:
Pe langa SPA, locatia propune o serie de activitati si excursii:
- ziua mestesugurilor: vizita la ateliere locale de mestesugari (tamplar, fierar, moara de apa)
- muzee, castele, biserici (Castelul Daniel din Varghis, Muzeul Vietii Transilvanene de la Miclosoara, etc.)
- drumetie sau zi de aventura in Cheile Varghisului - pentru care pot furniza si biciclete tip MTB
- situl geologic Racosul de Jos cu vulcanul stins, lacul de Smarald sau coloanele de Bazalt

Tariful pentru cazare include mic dejun tip bufet suedez si nu include accesul la Cellarium Slow Down Spa.

Nume cazare de la furnizor: Castle Daniel 4****

Este responsabilitatea unitatii de cazare / a lantului hotelier sau a furnizorului ofertelor de a asigura acuratetea pozelor afisate.
https://www.bjr-vacante.ro nu este responsabil pentru lipsa de acuratete a acestora.

Incepem Maratonul Promotiilor lunii Aprilie!